http://names.lu.lv datubāzes meklētājs

Tiešsaistē pieejamā LU Jūdaikas studiju centra datubāze „Ebreji Latvijā 1941-1945. Vārdi un likteņi” (http://names.lu.lv) ir nozīmīgs avots pirmskara Latvijas ebreju kopienas izpētē. Kopš tās izveides 2008. gadā datubāzē identificēti vārdi vairāk nekā 90 000 ebrejiem, kas dzīvoja Latvijā Holokausta priekšvakarā, un vairāk nekā pusei no viņiem izpētīts arī liktenis. Saturs ir pieejams trīs valodās – latviešu, angļu un krievu –, tādēļ lietotāju vidū ir gan Latvijas, gan ārvalstu pētnieki un interesenti.

Tā kā līdzšinējā datubāzes mājaslapa bija gan vizuāli, gan tehniski novecojusi, 2022. gada janvārī tika atklāta tās jauna versija – ar citu dizainu, mūsdienīgu funkcionalitāti un pilnveidotu saturu (mājaslapas adrese saglabājusies tā pati htttp://names.lu.lv). Būtiskākais satura papildinājums ir vizuālā informācija – digitalizētas ebreju kopienas pārstāvju fotogrāfijas no arhīvos saglabātajām pirmskara pasēm. Fotogrāfiju iekļaušana datubāzē sniedz neatsveramu pienesumu, ļaujot rekonstruēt zudušās pirmskara Latvijas ebreju kopienas portretu.

Jaunajā mājaslapas versijā uzlabotas arī meklēšanas iespējas. Meklēt iespējams ne tikai pēc cilvēka uzvārda, bet arī pēc vārda, likteņa, dzimšanas un miršanas gada, izvēloties rezultātu kārtošanu pēc dažādiem kritērijiem. Lai ierobežotu rezultātus, pievienota filtrēšanas iespēja.

Datubāzes mājaslapas jaunās versijas izstrādes projektu vadīja LU Jūdaikas studiju centrs. Projektu finansiāli atbalstīja: Starptautiskā holokausta piemiņas alianse (International Holocaust Remembrance Alliance - IHRA), Latvijas un Igaunijas ebreju apvienība Izraēlā, kā arī fonds “Uniting History”.

Dalīties

Saistītais saturs