Foto: prof. Ichaka Brudnija vieslekcija

Šī gada 8., 9. un 11. aprīlī Latvijas Universitātes (LU) Jūdaikas studiju centrs aicināja studentus un interesentus uz prof. Ichaka Brudnija (Yitzhak Brudny, Jeruzalemes Ebreju universitāte) vieslekcijām par Izraēlu.

Lekcijās prof. Ichaks Burdnijs pievērsās Izrāelas vēsturei no tās dibināšanas brīža 1948. gada maijā. Aplūkojot Izraēlas valsts izveides cēloņus un sekas, profesors analizēja cionistu kustības ideoloģiskos pirmsākumus Centrāleiropā un Austrumeiropā 19. gs. beigās/ 20. gs. sākumā, kā arī Lielbritānijas mandāta lomu un abu lielvaru (PSRS un ASV) lomu. Lekcijās aplūkota arī Izraēlas valsts institūciju veidošanās laika periodā starp Izraēlas Neatkarības karu (1948-1949) un Sešu dienu karu (1967. gada jūnijs), akcentējot stabilas demokrātijas izveidi nepārtrauktā konfliktā ar kaimiņu arābu valstīm (Ēģipti, Sīriju, Jordāniju).   

Prof. Brudnijs analizēja arī Izraēlas uzvaru Sešu dienu karā, izvērtējot tā sekas uz Izraēlas politiku un sabiedrību līdz pat 90-to gadu vidum. Tika uzsvērta Izraēlas labējo partiju izvirzīšanās no perifērijas uz Izraēlas politikas centru, miera līguma ar Ēģipti (1978. gada Kempdeividas vienošanās) ietekme uz Tuvo Austrumu konflikta transformāciju, kas rezultējās ar 1993. gada Oslo vienošanos un Palestīnas pašpārvaldes izveidi Rietumkrastā un Gazā.   

Atspoguļota arī Izraēlas sabiedrības un ekonomikas evolūcija par attīstītu post-industriālu sabiedrību ar Rietumeiropas dzīves līmeni, un tas, kā to ietekmēja aptuveni 1’000’000 bijušo PSRS pilsoņu un tās pēcteču valstu imigrācija Izraēlā. 

Atsevišķa lekcija bija veltīta Izraēlas politiskajai situācijai pēc Hamas uzbrukuma 2023.g. 7.oktobrī. 

Lekcijas notika LU Vēstures un filozofijas fakultātē un muzejā “Ebreji Latvijā”. 

Dr. Ichaks Brudnijs ir pasniedzējs Jeruzalemes Ebreju Universitātē (Izraēla), viņa zinātnisko interešu lokā ir nacionālisms un etniskie konflikti, sociālo kustību un politisko organizāciju darbība Izraēlā un Austrumeiropā. 

Lekciju ciklu organizēja LU Jūdaikas studiju centrs sadarbībā ar LU Vēstures un filozofijas fakultāti un muzeju “Ebreji Latvijā” “Dutch Jewish Humanitarian Fund” līdzfinansēta projekta ietvaros. 

Share