21. novembrī Latvijas Universitātes (LU) Jūdaikas studiju centrs piedāvāja studentiem un interesentiem piedalīties Daugavpils Universitātes profesores Elīnas Vasiļjevas vieslekcijās, kas veltītas ebreju tēmai literatūrā.

Lekcijās, analizējot plaši pazīstamus rakstnieku darbus, uzmanība pievērsta tam, kā laika gaitā mainījies ebreja tēls un tēma literatūrā, un kā tas sasaucās ar vispārējiem vēsturiskajiem un politiskajiem noteikumiem. Uzmanība galvenokārt pievērsta latviešu literatūrai, taču tā skatīta kontekstā ar pasaules literatūras klasikas darbiem. 

Kopš 19. gs., kad latviešu literatūrā jau ir iespējams iezīmēt noteiktu ebreja tēla kanonu, ebrejs literatūrā tiek attēlots kā “citāds”, svešinieks. Savukārt R. Blaumaņa darbā “Skroderdienas Silmačos” šis kanons nedaudz transformējās, un ebrejs atspoguļo nevis “svešā” tēlu, bet kļūst par “savējo”.  

Kopumā arī latviešu literatūrā ebreja tēls ļauj ielūkoties un izpētīt mijiedarbību starp vairākiem faktoriem – etnopsiholoģisko, garīgo un nacionālo; svarīgu lomu tajā ieņem arī ebreju vēstures konteksts. 

Lekcijas notika LU Humanitāro zinātņu fakultātē (Visvalža iela 4a). 

Elīna Vasiljeva ieguvusi filoloģijas doktora zinātnisko grādu literatūrzinātnes nozarē cittautu literatūras vēstures apakšnozarē. Šobrīd E. Vasiļjeva ir Daugavpils Universitātes Valodu un literatūras katedras profesore. Viņas pētnieciskās intereses ir saistītas ar ebreju teksta apzināšanu Eiropas kultūrā, ebreju kultūru Latgalē un Daugavpilī, krievu ebreju literatūras fenomenu, semiotiku un starpkultūru attiecību jomu; 2018. g. viņa izdeva monogrāfiju “Ebreju teksts latviešu literatūrā”. 

Lekciju ciklu organizēja LU Jūdaikas studiju centrs sadarbībā ar LU Humanitāro zinātņu fakultāti “Dutch Jewish Humanitarian Fund” līdzfinansēta projekta ietvaros. Minētais projekts paredz sniegt iespēju LU studentiem gūt akadēmiskās zināšanas jūdaikas jomā.

Share