LU profesors Aivars Stranga. Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas departaments

19. septembrī LU Mazajā aulā notika profesora Aivara Strangas zinātniskās monogrāfijas “Latvijas ebreji revolūciju un Neatkarības kara laikā: 1917–1920” atvēršanas pasākums, ko organizēja Latvijas Universitātes Jūdaikas studiju centrs un fonds "Uniting".

“Es domāju, ka pirmā lieta, ar ko šī grāmata izceļas, ir ļoti lielais faktu daudzums un pierādījumos balstītā, padziļinātā izpēte, kas veikta pētījuma tapšanas laikā. Mani pārsteidza iekļauto datu daudzums, iesaistīto institūciju skaits, citāti, skaitļi un atbalsts no Latvijas valdības, kas saņemts. Šis ir faktoloģiski tik bagāts materiāls, ka esmu droša par tā lietderību nākotnē. Otrā lieta, kas man bija pamācoša, bija uzzināt par nozīmīgo ebreju ieguldījumu Latvijas neatkarības veicināšanā. Protams, galvenais fokuss ir bijis uz ekonomiku un finansēm. Ebreju kopienas ieguldījums eksportā un ekonomikas veicināšanā, kas tika darīts, izmantojot savu plašo, starptautisko kontaktu loku, ir apbrīnojams,” atklāšanas svētkos atzina Izraēlas ārkārtējā un pilnvarotā vēstniece Latvijā Šārona Rapaporta-Palgi.

Kā akcentēja Rīgas Ebreju kopienas priekšsēdētāja vietnieks Dmitrijs Krupņikovs, šajā laika nogrieznī, īpaši varam novērtēt iespēju pētījumus veikt brīvā un neatkarīgā Latvijas valstī, kur no valdības un institūciju puses izpēte tiek veicināta un atbalstīta, sniedzot plašu un brīvu pieeju vēsturiski nozīmīgiem materiāliem.

Pasākuma noslēgumā monogrāfijas autors prof. Aivars Stranga pateicās Latvijas Universitātei par iespēju strādāt un veikt pētījumus tās paspārnē jau vairākas desmitgades: “Pagājuši 25 gadi kopš dibināts LU Jūdaikas studiju centrs, un man bijis tas gods un prieks strādāt pie centra izveides un veicināt tā darbību. Esmu pateicīgs centram un īpaši tā bibliotekārei, kas rūpējas par arhīva dokumentiem un krājumu. Esmu ļoti pateicīgs Fondam “Uniting” un jums visiem par atbalstu.”

Atklāšanas svētkos autoru sveica arī Latvijas Universitātes prorektore humanitāro un sociālo zinātņu jomā prof. Ina Druviete, prorektors dabas, tehnoloģiju un medicīnas zinātņu jomā prof. Valdis Segliņš, LU Akadēmiskā apgāda direktore Aija Rozenšteine, kā arī plašs sanākušo viesu loks. Pasākumu vadīja muzeja “Ebreji Latvijā” direktors Iļja Ļenskis.

Grāmata izdota pateicoties LU Jūdaikas studiju centra atbalstam un fonda “Uniting” finansējumam. To iespējams iegādāties Latvijas lielākajās grāmatnīcās, kā arī sazinoties ar LU Akadēmisko apgādu (kontaktpersona Inta Sakalovska, mob. 29333919).

Share

Related Content

Latvijas Universitātes Akadēmiskais apgāds piedalīsies “Rīgas Grāmatu svētkos 2023”
01.11.2023

Latvijas Universitātes Akadēmiskais apgāds piedalīsies “Rīgas Grāmatu svētkos 2023”